Екрие представя един от своите автори – Емил Костов. Банкерът, който пише разкази.

През 2019 година издателство \”Екрие\”  издаде първата книга на Емил Костов „Видовден“ – сборник с осемнадесет разкази. Авторът споделя, че е доволен от крайния продукт и от отношението на нашето издателство към него. Отзивите за книгата му са много положитeлни. Дори кратка версия на разказа “ Ангел“ е избран в конкурс да краси централна варненска спирка.

Емил Костов завършва  Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – специалност “Молекулярна биология”, а след това и магистратура по “Финанси”. От 18 години работи в банковия сектор, като валутен дилър, както и в областта на банковата ликвидност. Книгата с разкази „Видовден“ не е планирано събитие. Разказите са живеели в него. Авторът споделя, че е имал нужда да ги събере в едно цяло, спонтанно. Не смята, че е смелост да посегнеш към белия лист, по-скоро е откровенност да разкриеш душата си пред хората.

Защо „Видовден“? \”Защото всичко се връща един ден\”, казва Емил Костов. Първият разказ, който пише е и първият такъв в книгата „Горан“. Твърди, че няма нито една реална история, всичко е плод на художествената измислица. Но, историите в книгата са много истински, близки до всеки човек, живял младостта си през 80-те и 90-те години в България.

Смята, че животът в България се е променил драстично оттогава, че живеем по-добре материално, но не и духовно. В разказите си авторът описва трудните години преди прехода. Според него, по-големият проблем е липсата на морал и ценности на времето, в което живеем сега. Не харесва настоящето, защото промяната не е в положителна посока. Хората в големите градове са по-агресивни, повърхностни и меркантилни. Докато в малките населени места, при по-възрастните хора няма чак такава промяна- смята Емил Костов. Вярва, че нещата един ден ще се променят и промяната ще дойде от младите поколения след нас. Ако реши да пише за днешното време, би озаглавил сборника си с разкази „Време лъжовно“.

Любимата му история от „Видовден“ е „Ангел“. Питаме го кой е неговият Ангел? – Всеки , който е готов да ми подаде ръка в труден момент – споделя писателят-банкер. Според него, хората в банковата сфера са различни и имат различни животи. Но тази тематика не е интересна за Емил Костов. Има няколко замислени текста и някои, които вече е написал. Подготвя нов сборник, но все още не знае кога ще бъде реализиран.

Авторът вече има свои почитатели. Те намират за много интересно това, че банкер пише разкази. И най-често задавания му въпрос е – как се е решил да напише книга.

Заглавието, което чете в момента е “Токио отменен”. Обича да чете класическа литература, предимно разкази, и може би не случайно пише именно разкази. Последната книга, която го е впечатлила, е “Естествен роман” на Георги Господинов.

Посланието му към читателите на Екрие, е да четат повече книги и да фантазират, да вярват в себе си и да знаят , че никога не е късно да реализират мечтите си. Защото „Видовден“ е реализираната мечта на Емил Костов.

 

 

\"\" \"\" \"\" \"\" \"\"

Shopping Cart