ПОГЛЕДНИ КЪМ ДОМА, АНГЕЛЕ: История на погребания живот, Томас Улф

\"\"

\"\"

Aline Bernstein

 

 

„Погледни към дома, ангелe: История на погребания живот“ е роман от 1929 г. на Томас Улф. Това е първият му роман и се смята за силно автобиографичен американски билдунгсроман. Обикновено се приема, че Юджийн Гант е автопортрет на самия Улф – за изгарящото желание на млад човек да напусне малкото градче и размирното си семейство в търсене на по-добър живот. Романът описва като предисловие ранния живот на бащата на Юджийн и това е достатъчно като прозрение и сила на внушение, за да оправдае и болката, и усилията на сина му да напусне дома още на 19-годишна възраст.
Действието проследява траекторията на развитие на Юджийн Гант, младеж с безкомпромисен и силен характер, вечно неспокоен и много чувствителен, чиято жажда за пътуване и силни страсти оформят юношеските му години в провинциална Северна Каролина. Улф казва, че „Погледни към дома, ангеле“ е „книга, съставена от живота ми“, и този до голяма степен автобиографичен роман за жаждата за по-възвишен интелектуален живот въздейства като мощен резонанс на поколения читатели, в това число и някои от най-значимите днешни автори. И дори ако някой оцени, че нещо е пресилено, не е вярно или спестено – не може да скрие, че е литература от висока класа. Това е особено ценно, защото често, водени от позитивисткия историзъм, сме склонни да приемем книги с ниски художествени качества и начин на изразяване. Много места от книгата представляват поетическа проза.

Грандиозният и станал исторически роман за съзряването на млад мъж, написан от литературната легенда Томас Улф, е смятан за класика на американската литература от ХХ век. Легендарен автор, редом с Уилям Фокнър и Фланъри О\’Конър, книгата на Томас Улф му донася световно признание и става начало на впечатляващото му литературно наследство.

Второ обновено и преработено издание, Екрие 2019

Превод: Иванка Савова

Shopping Cart