СИНИГЕРЧЕТО ХАЛИ* – Бояна Бонева 12.02.2021 – Категория: Творческо начало с Екрие – Tags: , , , ,

Бояна Бонева, 10 г., 4 клас, СУ „Ем. Станев“, Велико Търново

В малкото, но оживено градче Хали мръзнеше от студ в студената и тъмна нощ. Не, че птичето не бе свикнало с температурата, а просто беше много зиморничаво, макар и в хубава топла колибка.

Обичайният ден на Хали въобще няма да ви се стори обичаен. Рано сутрин той се събуждаше от крясъците на съседите в блока – Митко и Таня. Те всеки ден се караха и винаги в точно едно и също време. И затова на Хали не му трябваше аларма. Той скокваше от леглото и отиваше на покрива за две минути да погледа как бебешорите отиват на детска градина.

-Мамо, мамо, вих, това е пица!
-Томи, колко пъти да ти казвам, че се казва „виж“ и „птица“. Пък и все ми показваш една и съща птица.

След това Хали тръгваше на работа, а тя … въобще не беше нормална. Птичето имаше малко време, за да стигне до там, затова тръгваше по следния маршрут: Синигерчето се скриваше в чантата на госпожица Страхилова и се качваше с нея в автобуса и от там с нея – до метрото … от където влизаше през една малка дупка при шефа си.

-Днес трябва да забавиш метро номер 16! Ще се изакаш на господин Албърт, за да спреш метрото. Днес ще дават сладолед и познай, ако успееш да забавиш метрото, като пуснеш по една „бомба“ върху господина, ще изядеш цяла топка!

Хали веднага прие и незабелязано се измъкна до Зак (друга птица от работата).
-Ето, късмет! – Зак даде очила на Хали за птичешко виждане.
-А, за какво ми е късмет?
-О, не знаеш ли? Албърт е най-труден, ти да не си помисли, че ще изядеш цяла топка за обичайна работа? Ето още кука, въже и кекс.

Сигурно се чудите за какво е кексът …? Е, той е за повече „бомби“!

Хали, като агент, влезе в метрото и стигна до шофьора незабелязан, литна и … бомба, бомба, бомба! Албърт се усети и спря метрото.
-Дръжте го! – извика той.

Пътниците се захвърляха, но Хали успя да се измъкне от купчината струпан народ, но го пресрещна Албърт – шофьорът. Хали беше в капан, но знаеше как да се измъкне. Птичката натисна един от бутоните на очилата и се свърза с колегата си Зак и го помоли за помощ. Той дохвърча бързо и разсея шофьора. Хали пльок, пльок … бомба, бомба … Двамата със Зак залетяха към хората и вече всички си имаха по един гнусен омлет!

През това време:
-АА, къде се бави Хали? Трябва да ходим вече, ще изядат всичкия сладолед!

Колегите на Хали го издърпаха и се запътиха към другата дупката, в която шефът им щеше да ги черпи, както знаете.
-О, Хали, Зак! Хайде, по-бързо! Нападайтее! – извика шефът.

И от всички страни се втурнаха птици. „Бомба, бомба, бомба„. Те успяха да уморят продавача на сладолед и ето го и лакомството!

*Заглавието е на редакцията.

 

Бояна Бонева – Лично творчество

*Бояна е само на 10 г., но е обещаващ млад литературен талант. Тя е първото дете, което участва със свое произведение в нашата рубрика „Творческо начало с Екрие“. Разказът за палавото синигерче Хали е написан с помощта на нейната майка – Ралица Илиева, също участник в рубриката с разказа „Чудеса по Коледа“. Двете обичат да творят истории заедно, а в момента дори завършват съвместен роман, който нищо чудно до края на годината да се появи и в книжарницата на Издателство „Екрие“. 😉  

 

Какво споделя майката на Бояна за дъщеря си? 

Имаме идея да направим детска книжка с илюстрации, нарисувани от Бояна и други деца, тъй тя учи с профил „Изобразително изкуство“. Освен това Бояна от 3 г. ходи на уроци по цигулка и това запълва голяма част от времето й. Животът ни преди пандемията беше много динамичен и изпълнен с творчество … За съжаление в момента децата не могат да посещават уроците си по цигулка в Младежки дом, а това става онлайн … Като изключим всички занимания – училищни и извън училищни, като всяко дете Бояна най-много обича да си играе и да се забавлява. Мисля, че за нея ще е голям стимул да види нещо свое публикувано от Вас. Благодаря Ви!

 

Участвайте и вие!

Извадете ръкописите от чекмеджето и им подарете живот! Очакваме ви!
За да се включите в рубриката, запознайте се с условията ТУК.

+2