Светлина от Изтока

\”СВЕТЛИНА ОТ ИЗТОКА\”, Наталия Бояджиева

Откъс:
ТРИТЕ СВЕЩЕНИ ПЛАНИНИ

На китайски Сан Шиан Шан. Така се нарича историческият комплекс – възстановка на прочути архитектурни стилове от древността. Построен е на брега на Жълто море в Пънлай. От една година е отворен за посещения – един истински център на китайската култура през вековете.

Според историческата легенда в Източнокитайско море има три планини – Пънлай, Фанчжан и Инчжоу. В тях живеят безсмъртните. Всичките им дворци, павилиони и пагоди са направени от злато и сребро. Само там расте вълшебната панацея, която дарява хората с безсмъртие.

Музейният комплекс представя трите легендарни планини, а също и сбъдва мечтата за безсмъртие – който го посети, ще живее вечно! В него са разположени дворецът Санхе, островът на безсмъртните Пънлай, храмът Хечи, пагодите Шенцзин и Инчжоу с двора към нея, Музеят на древните скъпоценности, Музеят на историята и културата на Пънлай, храмът на нефритения Буда, дворецът Уан Фанху и Големият театър на миража.

Основните сгради са високи, видът им е внушителен и уникален. Сред тях са засадени характерни планински дървета, поставени са камъни и скали с особена форма, а помежду им тече бистра вода. Оформлението на градините е по фън шуй (вятър и вода) – задължително се съчетават дървета, камъни и вода (впрочем и новото строителство в града следва тази традиция). Така според китайците се постига величие и изящност в живописната хармония между човека и природата. На снимките езерата са замръзнали и покрити със сняг, а през лятото по тях плуват лебеди…

Студен януарски следобед. Ние – трима българи – сме единствените посетители и с нас е единствената екскурзоводка с английски. След налучкването – руснаци – американци, думата България извиква широка усмивка на лицето ѝ – знае, разбира се, приятелска страна. Докато притичваме от една пагода до друга (да се стоплим, а и бързаме да не изтървем добрата светлина за снимки), си говорим с момичето и за други неща.
Завършила е колеж в същата провинция – Шандун.

Как се кандидатства в техните университети – през
юни е общодържавният приемен изпит. Предното лято на него са се явили 10,2 милиона души – младежи и
възрастни, което е с 400 хиляди души по-малко от 2008. Университетите в страната са близо 2 000, от които 1220 са редовни, а останалите са за възрастни. Висшистите са сравнително малко и работа за тях има, макар и не винаги по специалността…

Откъс от книгата \”Светлина от Изтока\”, Наталия Бояджиева

\"\"

Предстои нашата първа поредица: \”Чудни пътешествия с Екрие\”.
Вече подготвяме и първото си заглавие! \"\" \"\"

Картината е от личния архив на Емилия Бояджиева-Пеева, талантлив художник, дъщеря на Наталия Бояджиева \"\"

Очаквайте!
www.ecrier.bg

Shopping Cart