В очакване на Коледа

Скъпи приятели,

Екипът на Екрие вече сме на коледна вълна. 🙂 Очакваме с нетърпение предстоящите коледни и новогодишни празници. Украсяваме елхата, радваме се на децата, малко по малко се подготвяме за тържества и честване на християнските празници и традиции. Не спираме да вярваме в чудеса и да предаваме това чувство на околните. Да имаме мечти, да споделяме любовта си към книгите и да се радваме на малките неща в живота.

 

А вие, знаете ли историята на коледния чорап, който Дядо Коледа щедро пълни с лакомства за децата?

\"\"

Ще ви загатнем за един от най-приятните ритуали и как се е зародила тази традиция. Какво гласи легендата за коледния чорап…

 

Известна още като \”Легендата за благородника и трите му дъщери\”, тази история достига до нас, благодарение на един епископ от IV век, който има най-голяма роля върху налагането на фигурата на Дядо Коледа (или Свети Николас) в коледните традиции на християнския свят. Според легендата, навремето в Италия живял богат благородник, който след смъртта на съпругата си пръснал цялото семейно богатство. Дошъл ден, в който трите му дъщери трябвало да се омъжат, но благородника нямал пукната пара за подаръци, чеиз и пари за дъщерите си. Това много го натъжавало. Трите момичета трябвало сами да приготвят храната, да чистят дома и да перат дрехите си. Една вечер, след като изпрали и простряли чорапите си на перваза на камината, за да изсъхнат, отишли и си легнали. Огънят в камината догарял. Ненадейно къщата на благородника била посетена от добрия светец Николас, който бил научил за злощастната съдба на семейството. Когато надникнал през комина и видял чорапите на камината, той решил да направи добрина. Бръкнал в пазвата си и извадил от там три малки кесии, пълни с жълтици. Хвърлил ги надолу през комина, а те паднали точно в чорапите на девойките. На другата сутрин момичетата станали и намерили чорапите, а в тях – подаръците от Свети Николас. Девойките вече разполагали с пари да се омъжат и скоро това се случило и с трите. Спокоен, баща им заживял щастлив и се радвал на щастливи деца и многобройни внуци.
Ето откъде идва традицията децата от католическите семейства да закачат чорапи на камината или да получават такива, пълни с коледни лакомства в коледната нощ. Една от многото добрини, които Свети Николас направил през живота си и затова до ден-днешен е много обичан и уважаван в цяла Северна Европа, през Съединените Щати, а през последните години и в целия свят.

В очакване на светлите празници и с пожелание за прекрасно коледно настроение,

Издателство & Книжарница \”Екрие\”

\"\"

Shopping Cart