Купи 1 книга – Христина Панджаридис отговаря…

Участие на издателство „Екрие“ в кампанията  „Купи 1 книга“

\"\"

www.kupi1kniga.com

Автор: Христина Панджаридис

Заглавие: „Оплети и разплитай\” – детски роман за възрастни

Христина Панджаридис споделя в блиц интервю: Questions_blitz-interview_Hristina

 

ПРЕДСТОИ КОРИЦА

Откъс:

ПЪРВА ГЛАВА

СЛЕД ВСЕКИ ДЪЖД НИКНАТ МАГИИ

 

случайност

принцесата и принцът

намират нова приказка

 

Животът ти получава разрешение за излитане. Готов ли си за плетене?

 

Родителите ѝ винаги се караха за едно и също, поне откакто се появи Нора. Любимата прабаба, очилата и синекоса, неразбрана и недооценена от всички присъстващи, но напълно достатъчна за размразяване на скуката в едноетажната къща с градина.

Лия се отпусна, както госпожа майка ѝ учеше пациентите си, мислено разпери ръце, усети бодлите на въздушното течение, и полетя. Гърбицата на гърба не ѝ пречеше. Отдавна си я представяше като раница, пълна с топки за тенис, кремове против слънчево изгаряне заради нейната светла кожа, здраво и широко тиксо за залепване устата на майка си, докато намали темпото и свикне да не говори повече от двайсет думи наведнъж, плюс еднолитрова бутилка с вода. Гърбицата ѝ предизвикваше размекване и замъгляване в чуждите погледи, следваше отдалечаване и избягване на посещаваните от нея публични места, а се говори, че някога –  в несъществуващо далечно време – са докосвали гърбавите за късмет. Станеше ли ѝ мъчно, почваше да изнамира думички с «г» и да избутва гърбицата си все по-назад, де да можеше да я запрати на нечий гръб и да изчезне, но проблемът си оставаше и затова прегръщаше упражнението: горила, гърне, грозде, гора, гарван, гълъб, гущер, глас, глупост, гости, глобус, гара, гараж. Не засвирват фанфари, но мъката се стопява.

 

Приемем ли версията на Нора – историята ще ни събере очите. Останалите разкази на свидетели, на желаещи да присъстват, но закъснели, на извънземни, на гаджетата – са с пукнатини. Съдбата с нейното туловище понякога те застига и затиска, признаваш и премълчаното пред себе си.

Нора е пъстра отвън и отвътре, без да е паун или палитра, без да е ветрило, навярно е пъстра от есента. Нора е на възраст, която мнозина дори с упорити тренировки не достигат и дава вид, че знае отговорите на почти всички въпроси или поне на най-задаваните. За нея животът е бал, стига да не я болят краката, и разходка над покривите и хвърчилата за изпробване на новите криле. На вид прозрачни, на светлината бледи и пухкави като разбит белтък, но здрави. Криле, които не напускат доброволно полесражението.

Тънката линия между надеждата и отчаянието – там, между гънките им, започва магията. Според Нора началото ѝ е на друго място – в забавлението, че не си пораснал, нищо че се източваш до два метра, какво от това, че обувките от миналата пролет те стискат отпред и отстрани, и отвсякъде, и пъпки от неизвестен произход танцуват по физиономията ти. Животът ти може да започне. Готов ли си за плетене? Ясно чухте, не е звукова халюцинация. Лицева плетка, опакова, единична ластична… Плетенето от убиване на скуката преминава в беля. Белята е да не вършиш каквото очакват от теб, а обратното. Белята е книга. Милиони я четат и обсъждат, но разликата е кой какво разбира и остават ли петънца прежда в главата.

Вътре в Нора гласчето настоява, че е стара късметлийка и иска ли късметът да не ѝ изневерява, да раздава и на другите. Не е в пубертета, не е в менопаузата, не е в следкритическата, а в най-златната възраст – точният момент да претегли и да прецени. Чувството за ориентация ѝ подсказва, че трябва да се погрижи за най-важното: за себе си и за нишката, която ще я продължи. Съблюдаването на условностите няма да я откаже от осъзнаването на удоволствието, че за първи път е прабаба! Баба на квадрат! На нейната възраст какво предстои да изпита за първи път? Среща на най-страстен любовник след шейсет години раздяла или разгадаване къде свършва загрижеността и почва иронията? С всеки изминат ден, къде ти, с отминаващия час, от нея остава по-малко живец, но генът на столетниците изправя раменете и я кара да се прави на балерина. Куцукаща на моменти, зяпаща къде има парапет за подпиране…

 

Очаквайте през юни 2020 г.!

Shopping Cart