НЕВЕНА – Спас Христов

Пролог

Уважаеми читателю,

Този текст и този роман бе започнат и ми хрумна заради конкурса „Съвременен любовен роман”. Класира се в първата петица, но не успя да спечели договор за издаване.

Продължавам да го развивам. Сега Ви представям само част от написаното. Всички се рекламират и представят в интернет. Тази среда дава много, но и взима, обезличава. Затова реших, че съвременния начин за развиване на роман може да бъде и следният: представяне в конкурс, издаване на част от текста и при успех – пускане на пълнокръвна версия на книгата. При неуспех: поне не си бъхтил едни 200 страници напразно.

Романът ми има следната концепция: Главната героиня Невена водена от неведома сила пътува в различни времена от вечно нестаналата държавност, земя и въжделение – българско.

На нея ще й е съдено да попада в различни ситуации, в различни години, векове и моменти от историята. Няма да й е възможно обаче да изживее отново времето, от което идва и за което винаги, при всичките си пътувания си спомня и коментира – края на ХХ век. Началото на романа ми започва с „1870 година, месец май, Филибе”, а последната глава от него ще бъде „2222 година, месец май, Букурещ”.

\"\"

Ако началото на историята ви се стори шокираща и скандална и ако придобиете желание да удушите автора с голи ръце, моля, запазете това за по-късно и прочетете всичко докрай!

Моето разбиране е, че създаденото от писателя трябва да те хваща и вълнува, когато държиш книгата в ръцете си, а не когато се перчиш с буквите пред познати, роднини или последователи в социалните мрежи.

И така, започваме…

 

1 глава
1870 година, месец май, Филибе

 

Невена се събуди и веднага установи, че нещо не е наред. Лампичките „Стендбай\” по домашните електроуреди не светеха, не напипваше дистанционното и на всичкото отгоре – най-голямата трагедия, смартфона й не беше до възглавницата!

Не различаваше почти нищо от подредбата на стаята поради сумрака в нея. Обаче от малкото, което се съзираше схвана, че наредбата в нея е във възрожденски стил, както го беше виждала по картинките. Изглежда някой си правеше с нея груба шега.

Помнеше, че беше заспала в просторния си мезонет, претъпкан с всички съвременни удобства, а се събуждаше в това неуютно за нея пространство. Размърда се, разбута завивките и изпита истински шок. Лампи, контакти и ключове около себе си не виждаше, че да пусне светлина.

От срещуположната страна на стаята се появиха две сенки и едната поздрави:
– Добро утро, кокона Невено! Рано се събуждате днес…

Тръпки на ужас премина през тялото на Невена, която отвърна на поздрава с въпрос:
– Кои сте Вие? Защо ме плашите?

Едната сянка спря и се тросна:
– Прислугата Ви, господарке. Ние сме Пенка и Гинка, не ни ли познахте?
– Това е невъзможно! Никога не съм имала прислуга! Като привърженик на свободата и демокрацията не харесвам идеята да бъда обслужвана от други човешки същества.
– При вас сме от много години господарке! – добави втората сянка и продължи: – Всички сме верни поданици на империята и султана. Чини ми се, че сте си изгубили ума нощес?

Невена завъртя глава и почти изкрещя панически:
– Ако някой от купона снощи си прави шега, да знае, че вече не е смешно. Незабавно да спрете с този маскарад!

Гинка рече смирено:
– Пенке, кокона Невена май наистина е с помрачено съзнание. Не познава нас, не разпознава къде е, няма според мен усещане и за времето. Що да сторим, как да помагаме?
– Аз викам, Гинке, ти стой при господарката, аз ще ида да извикам отец Игнатий. Той е умен, начетен, може да я окади с тамян, да я изповяда и да изгони от нея вселилите се там дяволи.

Пенка изтича да повика свещеника, а Гинка палейки красив светилник попита Невена:
– Ще благоволите ли поне да се премените и да закусите?

Невена беше твърде стресирана. Опита се да мисли, но мозъкът и не можеше да асимилира случващото се. Все пак се остави да бъде облечена.

Дрехите, които се озоваха на нея не и харесаха. Бяха твърде многопластови, много тежки и не се чувстваше удобно в тях. За сметка на това, подносът, който Гинка примъкна миришеше невероятно вкусно и примамливо.
– Какво е това?
– Закуската ви, както я заръчвате всяка сутрин. Баница, сарми, чушки, салата, подправки и чай.

Невена седна на малка масичка, омете всичко на един дъх и констатира:
– Невероятна храна. Вкусна и засищаща. Откъде се взима?
– Аз ви я приготвям, с продукти от градината ви.
– Е, поне в това отношение сте щастливци. Не усетих нищо найлоново, промишлено и безвкусно. Достави ми голямо удоволствие ,благодаря.
– Че, господарке, храната винаги си е една и съща и все се чудя как я поглъщате в такива количества и не се закръгляте.

Невена се оригна дискретно в юмрук и каза на Гинка:
– Трудно ще ти е да го повярваш, но снощи заспах на друго място. Там е месец октомври, а годината 2019-та. Аз съм от град София. При нас храната е безвкусна, а въздуха е отдавна отровен.

Гинка я прекъсна:
– Бълнувате сякаш отново, коконо Невена! Сега сме лято господне 1870-то, месец май и вие живеете във Филибе.

Невена не се отказваше и продължи да разказва:
– През 2019 г. ние… аз де, живея в Република, а не както… вие в Империя. България е демократична държава.

Гинка се прекръсти ужасена, прекъсна я и възропта с гневен глас:
– Демокрацията е византийска измишльотина! Ние го учихме това в килийното училища! Слава Богу, че съм поданичка на султана и неща демокрация! А какво е това „Република\”? Не можахме ли да станем поне Царство…

Невена вещо обясни, докато пак се пооригваше деликатно в шепа:
– Момиче, Републиката и Демокрацията побеждават в България през ХХ век. А през 2019 г. по света почти не останаха царе и крале.

Гинка се дръпна на метър, сякаш бягаше от прокажена и заключи:
– Сега разбирам, господарке, че положението ви е тежко. Мислех да сте само умопомрачена, но може би, сте непоправимо душевно разстроена. Полегнете, поспете, съберете си мислите, може пък бълнуването ви да се окаже само последица от ярък, но лош сън и да премине. А аз отивам да си върша работата.

 

СПАС ХРИСТОВ – Лично творчество: НЕВЕНА – Съвременен любовен роман

*Спас Христов е от София, но творческата му кариера като писател започва през 1993 г. в САЩ. През същата година неговото първо стихотворение „Прощално” е селектирано за участие в антологията на Националната Поетическа Библиотека на САЩ „Където мечтите започват”. През 1994 г. Спас става член на Международното Поетическо Общество със седалище в Ню-Йорк, а през следващите няколко години още три негови стихотворения намират място и са отпечатани в различни антологии на Националната Поетическа Бибилотека на САЩ. В България Спас Христов издава стихосбирката „Сам във форма на душа II”, но в рубриката на Издателство \”Екрие\” участва с проза. С цялата творба можете да се запознаете в прикачения файл \”НЕВЕНА – Съвременен любовен роман\”. 

 

КАКВО КАЗВА ЗА СЕБЕ СИ?  

Литературата си живееше в мен без външна изява чак до 2015-та година. Когато написах романа „Страстна велосипедна целувка” за шоуто „Ръкописът” по БНТ. Постигна накакво признание, защото отпаднах чак на пресявката от 72 на 24 участника. Това мое писание беше издадено в малък тираж и окончателната присъда за него бе произнесена в конкурса за писатели на Фондация „Елизабет Костова” за 2015-та година. За мен това бе едно точно и търсено мнение за моя труд и способности. Но романа не спечели и не постигна основната цел на дизайна.

Печелил съм наградата на „Конкурса на отхвърлените” на издателство „Темели” за 1994-та година. Публични четения нямам. Така и не успях да се внедря в българските писателски среди. Предполагам заради бруталната ми директност и вътрешно отхвърляне на наложените традиции и начини за успех в българските литературни среди. (…) Мълчанието също е позиция. Достойна при това.

Сега имам какво да кажа с романа си и искам да го покажа.

 

ПОДКРЕПЕТЕ ТАЛАНТА! 

Ако харесвате романа на Спас Христов и той вече един от любимите ви автори в рубриката “Творческо начало с Екрие”, обезателно му ПОДАРЕТЕ ЛАЙК под публикацията или ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР. Така ще му помогнете да включи произведенията си в единственото по рода си печатно издание със заглавие ВИК ОТ ДУША, което Издателство “Екрие” ще издаде напълно безплатно “в името на скритите таланти”.

Сборникът ще представи най-харесваните автори в рубриката “Творческо начало”, избрани с гласовете на публиката. Ще бъде издаден в началото на следващата година и ще се разпространява с благотворителна цел.

С правилата за гласуване може да се запознаете ТУК!

1 thought on “НЕВЕНА – Спас Христов”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart