ЖЕНАТА НАД 40 – Дида Христозова 08.02.2021 – Категория: Творческо начало с Екрие – Tags: , , , ,

Костадинка Христозова – Дида, майка, автор и жена над 40 г.

Да поговорим за ЕТИКЕТИРАНЕТО. Много е модерно напоследък! Хората обичат да лепят етикети наляво и надясно – на ближния, на съседа, на жената, на тъщата, на колата, на нечие поведение, на отношенията помежду си, на любовта дори … за Бога, и на кучето на русата комшийка, че и на нея самата …

Най-интересно е, когато, невидели и неизживели още, метнат етикет на нечия възраст. И ми се прищя да направя надлъжен разрез на Жената над 40 години. Какво е тя и има ли приложение в ежедневието? За напъпчените младежи, това е сбръчкваща се лелка, която трябва да стъпва тук-там, за да не пречи, чийто основен атрибут са торбите с покупки за ревящите дечурлига вкъщи, а най-тичащият й аксесоар е печката, украсена с тиганче на Тефал. Да, ама не!

Нека синтезираме:

1. Танци
Жената над 40 умее да се претвори, танцувайки, защото е направила безброй крачки, спъвайки се, падайки и ставайки, макар и с ожулени колене. Пробвала е хиляди стъпки, които са й причинявали болка, но се е научила да ги превръща в удоволствие, довело я до съвършеното движение! Жената над 40 не танцува – тя с танца си флиртува! Със самата себе си, защото това я прави щастлива! Предизвикателно щастлива!

2. Любовта
Жената над 40 умее да обича! О, как умее да обича! Всеопрощаващо и унищожаващо! Била е наранявана, самата тя, мачкайки! Когато е влюбена, тя е Свръхнова – създава и рязко удря права линия! С лекота!

3. Сексът
Момиченца, тоалетната винаги е близо до вас – напънът отдолу не е нагон – другото е! Жената над 40 познава тялото си, както художник модела си! Правейки любов, тя твори – рисува, къса, драска, чертае, оцветява, трие и започва отново! Създава картина! А понякога и шедьовър! И главният герой е самата Тя! Умее да докосва, знаейки къде се крие Вълшебството. Умее да целува, сякаш от това зависи животът й! И не само нейният! Поглъща с поглед цялото представление и накрая обира овациите!

4. Майчинство
Жената над 40 е като вселенска симбиоза между оазис и цунами за децата си, а ако някой се опита да ги обиди или, не дай Боже, нарани, пресушава океани и стрива на прах планини! Бърше сълзи и дарява от кръвта си. Не спи, не се храни, тъгува и се радва! Изслушва и крещи истерично. Удря шамари и след това си отхапва ръката от яд! Превръща се в малко дете за части от секундата, пее, скача и строи въздушни кули. Когато трябва е … лекар, психолог, приятел, съдия, кошмар и утеха! Тя е повече Майка от собствената си майка! А когато остане сама, с чаша питие в ръка, успява да се усмихне уморено!

5. Приятелство
Жената над 40 познава толкова добре хората около себе си, че съумява да сведе до минимум бройката на доверениците си и да ги разграфи на познати и приятели. След като години наред се е доверявала и давала по парченце от себе си нахалост, вече с лекота натиска копчето Delete в една успешна селекция на тези, които я ценят. Понякога пръстчето, което трябва да преброи е само едно, но нечупливо!

6. Домакинство
Жената над 40 умее да прекара любовта на мъжа през стомаха с майсторството на екскурзовод, повел група задръстеняци на околосветско пътешествие. Стига да поиска това! Тя! Не той! Факт!

7. Външност
Ми, красива е! Жената над 40 е красива – знае как, защо, кога и колко! Знае как да ухае, как да е секси и, мамка му, няма бръчки! Просто е красива! Защото вече е Жена! Завършена и оцеляла! Губила е битки, печелила е войни, май беше обратното, тя е като ковано желязо, превърнато в изящен орнамент! Калена и смирена, силна и нежна! Зависи какво заслужава ближният! Проляла е кръв, но и е опитала вкуса на отровата й!

Етикет ли?! Недейте! Етикетирайте някой салам, който има цена! Жената над 40 е безценна! Тя е Енциклопедия!

Защо знам всичко това ли? Ми, защото съм жена над 40! И за протокола пред младежите – още съм млада!

 

Костадинка Христозова – Лично творчество: Размисли

*Приятелите и близките я наричат Дида. На 45 г., от Пловдив, майка на три прекрасни деца. По образование е педагог, но работи като таксиметров шофьор. Писането е нейна страст, мечта и опование от години, но поглъща с желание всяко литературно произведение, защото за нея творчеството е храна за душата. Дида участва в рубриката „Творческо начало с Ескрие“ с поезия и проза, но за начало споделяме с вас нейните творчески размисли за „Жената над 40“. Още по темата ще откриете в прикачения файл „Размисли“. Приятно четене! 

 

Какво споделя за себе си? 

Не пиша целенасочено, а когато нещо ме разтърси. Стиховете идват в главата ми внезапно и когато това се случи, просто ги изливам на лист, а после ако се наложи оформям. Преди години издадох една стихосбирка, но не с комерсиална цел, а финансирана изцяло от мен самата и с помощта на голямата ми дъщеря, като това беше сбъдната мечта. Подарявах от нея на близки е познати и се чувствах горда и значима. След нея продължих да пиша, надграждайки мечтата си за втора книжка. Писането на стихове, понякога и проза е страстта, която ме кара да се чувствам жива и както обичам да казвам-това си е моето!

Пожлавам ви сбъднатост, радост и здраве! Бъдете щастливи!

 

Участвайте и вие!

Извадете ръкописите от чекмеджето и им подарете живот! Очакваме ви!
За да се включите в рубриката, запознайте се с условията ТУК.

+2